Na što sve treba pripaziti kod kupnje rabljenog plovila?

Odlučili ste kupiti rabljeno plovilo, ali nemate posebnog iskustva u procjeni vrijednosti samog broda pri pretrazi ponude? Nećemo vas plašiti, ali prevaranti postoje. 

Ipak, mi smo se potrudili izdvojiti vam najvažnije savjete na koje trebate pripaziti kako biste izbjegli gubitak velikih količina novca ali i svoj brod.

Kupovina novog broda je puno veća investicija i ozbiljan korak. Mnogi ne računaju kako ti brodovi, koji su upravo izašli sa gradilišta, dolaze sa vrlo malo opreme i zahtjevaju dodatna ulaganja. Upravo je to razlog zašto se mnogi okrenu kupnji polovnog broda koji već dođe sa potrebnom opremom i to je definitivno isplativija varijanta. 

Stoga, unatoč detaljnim vodičima pri kupnji broda koje možete istražiti, pogledajmo temeljne stvari koje bi svakako trebali znati prije konačne odluke.  

 kupnja rabljenog plovila

 

Izaberite provjerenog proizvođača

Postoje brojni kanali koje možete pretražiti u potrazi za Vašim novim ljubimcem, od web-stranica do raznih oglasa koji svugdje iskaču. Prve stvari koje biste svakako trebali ispitati radi provjere vašeg prodavača su lokacija, spremnost za plovidbu, službene evidencije, razlog prodaje. 

Pored toga, najvažnije u ovom koraku je također provjeriti i ono što se ne tiče prodavača – tko je proizveo brod. U svemu, pa tako i ovdje, određeni brandovi su pouzdaniji i kroz godine je dokazana njihova kvaliteta. Ukoliko je dostupno, uvijek birajte njih.

 

Pregledajte izgled broda

Najočitije će vam upasti u oko jednostavnom šetnjom oko plovila. Pogledajte trup, pazeći na obode, pramčanu statvu i uzdužne brizgobrane. To su dijelovi koji bi prvi pretrpjeli udarce i pukotine bi bile istaknute. Svakako morate zahtjevati da se sve postojeće pukotine zatvore prije nego brod ide u plovidbu.   

 

kako kupiti polovno plovilo

 

Provjerite motor

Možda niste mehaničar, no svakako skinite poklopac motora i pogledajte što se nalazi ispod. Ako postoji problem, uočit ćete ga u obliku curenja koja će izlaziti iz same glave motora. Sajle gasa i mjenjača trebale bi biti bez znakova korozije i podmazane, a opruga bi se trebala nesmetano micati naprijed-natrag. Sam motor možete pomaknuti istim pokretom kako biste provjerili ležajeve, a za njegovo optimalno održavanje nije loše dublje proučiti teoriju. 

 

Provjerite električne instalacije i mjerač razine ulja   

Najopasnije je vidjeti trakom izolirane krajeve i završetke, stoga će vam dobar znak biti ako su krajevi konektora zabrtvljeni. Ako pazimo na električne instalacije, važna je i korozija koja se može pojaviti oko upravljačke ploče i motora. 

Što se tiče razine ulja, provjerite sam miris. Ako je motor crn, ulje nije mijenjano ili je krive viskoznosti. Možete provjeriti i remenje. 

 

Brodski instrumenti

 

Kontaktirajte procjenitelja

Ono što će vam sigurno pomoći jest stručnjak, stoga se ne bojte uložiti u taj dodatni korak provjere. Raspitajte se unaprijed i odaberite procjenitelja u kojeg imate povjerenja. Tu budite pri oprezu, jer nije najbolja opcija uzeti procjenitelja kojeg preporučuju prodavač ili broker. 

On bi trebao raditi isključivo za vas, a potražiti ga možete u marinama ili osiguravajućim kućama. 

Također zapamtite kako su procjene vremenski ograničene i vrijede samo na određeno razdbolje, a izbjegavajte i brzinske, skraćene procjene. Unaprijed pripremite brod kako biste maksimalno iskoristili vrijeme sa stručnjakom.

Kupnja rabljenog plovila za mnoge je ispravan i isplativ potez jer dobijete brod sa svom potrebnom opremom. Ipak, potrebno je paziti da ne napravite grešku pri kupnji i izgubite više novca nego što biste platili nov brod. 

Svakako je ključno pregledati one dijelove broda izvana i iznutra koji su najočitiji, a za krajnju odluku pozovite procjenitelja. 

This site is registered on wpml.org as a development site.