Vodič o kupnji broda

Kada bi barem kupnja broda bila toliko jednostavna da dođete, provučete karticu i sljedeći tren plovite širokim plavim morem, zar ne? Nažalost, stvari su malo kompliciranije. Kupnja broda je za brojne san, ali poznavanje procesa i donošenje prave odluke nije tako lako. 

Svakako je to jedna od onih stvari koja Vam proširi vidike, omogući posjet brojnim destinacijama svijeta, a i sam osjećaj kruziranja ili jedrenja po morskoj površini je uzbudljivo iskustvo. Ostanite uz ovaj vodič kako biste znali odakle početi i na što sve pripaziti!

 

Odredite budžet!

Nakon što ste odredili koju vrstu broda želite, bila to jahta, kruzer, jedrilica, ili nešto drugo, važno je znati koji su Vam limiti. Na taj način ćete suziti sebi izbor, a ako niste spremni kupiti potpuno novo plovilo uvijek postoji opcija kupnje rabljenoga

Pri ovom koraku nije loše potražiti savjete financijskih stručnjaka, ovisno o Vašim potrebama i željama. U budžet svakako ubrojite i neke od budućih troškova – osiguranje, održavanje, gorivo i ostalo.

 

Istraživanje povijesti broda

Prije kupnje stavljamo ogroman naglasak na ovaj domaći uradak – prikupljanje informacija o povijesti plovila. Nije loše znati ni kompaniju od koje kupujete, te provjeriti njihovu vjerodostojnost. 

Možete kontaktirati samu kompaniju, sastati se s prodavačima uživo, ovisno o tome je li prodavač privatnik, agent ili netko drugi. Dobro je imati uvid u sve specifikacije koje plovilo nudi, ali i one koje nedostaju. 

Ako brod jest rabljen, onda se svakako nađite sa prethodnim vlasnikom te od njega zatražite potrebnu dokumentaciju poput izvješća o plaćanju PDV-a, RCD-a, vlasničkih dokumenata, na kojoj zastavi je brod itd. 

 

Prošli popravci

Iako i novi brodovi mogu imati “slabe točke”, i doći sa već potrebnim popravkama, razumljivo je kako osobito pri kupnji rabljenog vozila treba biti na oprezu. Kako biste znali procijeniti vrijedi li kupiti rabljeno plovilo, dobro je zatražiti izvješća prošlih popravaka od prodavača. Tu će Vam od pomoći biti i procjenitelj, koji će Vam iz stručnog kuta dati savjet. 

Najvažnije je provjeriti motor, njegovo stanje i prošle popravke. Ako Vam se ovo čini kao previše riskantna opcija, uvijek se možete okrenuti najmu plovila.

 

Prosli popravci broda

Korozija na elektroničkom sustavu

Jedan od najopasnijih ishoda je požar do kojeg dolazi zbog korozije na elektroničkom sustavu. Vlaga prodire u sve loše pritegnute spojeve i dovodi do brojnih posljedica.

Prije kupnje svakako provjerite sve tragove korozije.

 

Kupnja novog broda – na što obratiti pozornost?

Odlučili ste kupiti nov brod, ali niste sigurni odakle početi? Pozitivna je stvar što možete obratiti pozornost na sve one specifične stvari koje želite imati na Vašem brodu. Dobro je provjeriti vjerodostojnost i kvalitetu prodavača. 

Pogodnost novog broda su garancije na koje svakako pripazite jer će Vam to u budućnosti smanjiti troškove popravaka.

 

Ponuda za kupnju

O uvjetima ponude potrebno je odlučiti prije nego što ju date vlasniku ili brokeru, a nju ćete napraviti na osnovu procjene, ispitivanja motora, probne plovidbe i sl. Ključno je uživo pogledati plovilo prije bilo kakve ponude. 

Imajte na umu da plovilo možda bude na suhom preko zime, i tada će troškovi porinuća, odzimljavanja i drugi biti na Vama. 

 

kupnja broda

 

Probna plovidba

Dobro je uraditi probnu plovidbu prije kupnje. Ukoliko to ne možete sami, preporučljivo je unajmiti skipera te obavezno pregledajte konstrukcije prije porinuća. 

U ovom koraku dobit ćete osjećaj ako je to ono vozilo koje defiitivno ne smijete propustiti!

 

Zajmovi i pomorsko osiguranje

Osiguranje je svakako važno imati, kako biste bili sigurni u slučaju oštećenja ili gubitka broda do kojih dolazi zbog krađe, nesreće ili jednostavno loših vremenskih prilika. Nezgode mogu nastati i pri ukrcaju, iskrcaju, sudarima, potonuću i dr. 

Ukoliko Vam je potrebna financijska pomoć, zajmovi mogu biti prava opcija za Vas. Novac mora biti dostupan kad završite ugovor, stoga ovaj korak obavite na vrijeme. 

 

Ugovori o prodaji

Došli ste do zadnjeg koraka i vrijeme je potpisati ugovor. Ako ste sigurni u svoju odluku, porazgovarajte sa brokerom ili vlasnikom o uvjetima. On bi trebao pripremiti kupoprodajni ugovor, na koji obje strane pristaju i potpisuju ga, imajući u vidu jasne uvjete sporazuma. 

Važno je da obje strane imaju sigurnost, čak i u slučaju izmjena ili dopuna. Ugovor je obvezujući tako da ga shvatite ozbiljno prije potpisivanja!

Kupnja broda za brojne predstavlja veliki izazov, pogotovo ako kupujete po prvi put. Prihvatite li ovaj zadatak ozbiljno, usmjerite se na temeljno upoznavanje sa plovilom koje tražite. 

Pazite na njegove specifikacije, istražite njegovu povijest, izvršite procjenu, te ne pristajte na ponudu koja nije u potpunosti zadovoljila Vaše potrebe. Vjerojatno će Vam uvjeravajući korak biti probna plovidba, stoga nju ne preskačite! Kada ste donijeli odluku, pristupite potpisivanju ugovora i – brod je Vaš! 

This site is registered on wpml.org as a development site.