Island Hopping iz Tribunja

 

Više od 1200 otoka raznolikih krajolikom, kulturološkim nasljeđem i bogatstvom sadržaja smjestilo se duž obale Hrvatske, okruženo kristalno čistim Jadranskim morem. Neki od najljepših pronašli su se u okolici Šibenika, tvoreći prekrasni šibenski arhipelag. 

Ako su jedino što čujete kada zamislite svoj savršeni odmor zvuk cvrčaka i šum valova pomiješani sa mirisom borovine ili daleko od gradske buke i užarenog betona želite uživati u tradicionalnom dalmatinskom ozračju, otoci šibenskog arhipelaga savršena su destinacija za vas. 

Kako bi izvukli maksimum od ove otočne avanture, kao svoje polazište odaberite Tribunj i krenite u otkrivanje skrivenih bisera šibenskog arhipelaga ploveći na unajmljenom brodu, uživajući u čarima plavog Jadrana. 

Prvić

U neposrednoj blizini Tribunja smjestio se ovaj mali otok koji je moguće obići pješice u jednom danu. Do otoka je moguće doći isključivo brodom, na otoku nema automobila i cijeli otok je zaštićeno kulturno – povijesno dobro. 

Postoje dvije priče o porijeklu imena ovog otoka, jedna govori da je dobio naziv Prvić jer je upravo on prvi otok, točnije otok najbliže kopnu.

Druga priča je da otok svoje ime duguje poganskom bogu proljeća i vršidbe, Prvini ili Prviću. Prvić je poznat i pod nazivom Faustov otok jer je naš poznati izumitelj svoje djetinjstvo provodio upravo na ulicama ovog malog otoka, a na njemu je i pokopan. U čast njemu na otoku je otvoren i Memorijalni centar Faust Vrančić. 

Na otoku se nalaze samo dva naselja, Prvić Luka i Prvić Šepurine koja su povezana 1 kilometar dugom šetnicom, a u oba naselja nalaze se prekrasne pješčane i šljunčane plaže, od koji se posebno ističu plaža Trstevica na rubu Šepurina, jedna od najljepših plaža šibenskog područja. 

Šibenik Island Hopping

Obonjan

Nekad poznat kao Otok mladosti, Obonjan je danas jedna od omiljenih destinacija ljubitelja glamping turizma. 

Ovaj nekada zapušteni i divljim raslinjem zarasli otok su tokom 70 – ih skupine mladih izviđača pretvorile u oazu mira za izviđače i kampere izgradnjom smještajnih objekata, amfiteatra, igrališta, spremnika vode i uređenjem nekada nepristupačnih plaža, no ipak pravi procvat otok je doživio 2015. godine kada ga je pod koncesiju uzeo britanski investitor i pretvorio u jedinstvenu party lokaciju. 

Obonjan danas ima ponešto za svakoga, bilo da ste u potrazi za aktivnim odmorom uz ritmove dobre glazbe ili ovdje želite pronaći unutarnji mir. Tokom dana na otoku možete sudjelovati u radionicama joge i meditacije, različitim kreativnim radionicama, satovima fitnessa ili aerobika u vodi, istraživati podmorje koje okružuje otok ili zaploviti do skrivenih mjesta otoka u kajaku ili na SUP dasci. 

Navečer ovaj mirni raj pretvara se popularno party odredište čiji je centar upravo amfiteatar na istočnoj strani otoka. Otok je moguće zajedno sa osobljem unajmiti za privatne partije, evente ili team building. 

Šibenik Island

Zlarin

Zlatni otok šibenskog arhipelaga, otok Zlarin, jedan je od najsunčanijih otoka Jadrana, čemu i duguje svoje ime. Zlarin je prirodni produžetak otoka Prvića i često se naziva i čuvarem Šibenika ili zelenim otokom jer je veliki dio otoka prekriven maslinama, zelenilom i morem. 

Kao ni na Prviću i Obonjanu ni na Zlarinu nema automobila što ga čini savršenim za sve one koji žele pobjeći od zvukova grada i uživati u miru i tišini okruženi netaknutom prirodom i predivnim plažama kojima ovaj otok obiluje. Otok je najpoznatiji po tradicionalnoj izradi nakita od crvenih koralja, koji se smatraju jednom od najvrijednijih dragocjenosti koja dolaze iz Jadranskog mora.

Kaprije

Netaknuta priroda, brojni prekrasni maslinici i vinogradi, samo su neke od stvari koje će vas ostaviti bez daha kada posjetite jedan od najudaljenijih otoka šibenskog arhipelaga, otok Kaprije. 

Ime je dobio po samonikloj grmolikoj biljci kapare, koja raste iz kamena, a stanovnici otoka su je koristili kao začin. Zbog vapnenačkih stijena kojima je otok prekriven, otok je kroz povijest imao veliki značaj. Ovaj otok sa svojim prekrasnim plažama i kristalno čistim morem pravo je mjesto za punjenje baterija i odmor od užurbanog života velikih gradova. Netaknute skrivene uvale otoka impresionirati će i najzahtjevnije kupaće, a popularne plaže poput Framine, Nozdrve vele i Kružić, omiljeno su mjesto pod suncem svih posjetitelja otoka. 

Island Hopping

Žirje

Najudaljeniji otok šibenskog  arhipelaga, otok je Žirje. Ovaj usamljeni otok ispunit će sva očekivanja svima onima koji žele pobjeći od gradske vreve i gužve i dovesti vas u stanje potpune nirvane. 

Putovanje na ovaj robinzonski otok, prebacit će vas u neko drugo vrijeme i dopustiti vam da osjetite autohtoni duh dalmacije, okruženi pustim dalmatinskim uličicama u ovom zelenom raju Jadrana. Kristalno čisto more i miris borovine koja okružuje obalu dočekati će vas na svim plažama otoka, a neke od onih koje bi svakako trebali posjetiti su plaža Punta, do koje je moguće doći autom, a plaža je idealna za upijanje sunčevih zraka na velikim stijenama, kao i uvala Pečenja koja je savršena za one koji na otok dođu s djecom zbog uređenog ulaza u more. Ukoliko se za vrijeme boravka na otoku zaželite malo živahnije atmosfere, uputite se do plaže Koromašna, najpoznatije plaže Žirja, na koju se smjestio beach bar sa kamenim stolovima koji se nalaze u moru, savršeno mjesto za druženje i opuštanje.

Krapanj

Udaljen svega 300 m od kopna, smjestio se Krapanj, najniži otok na Jadranu s najvišim vrhom od nešto manje od 1,25 metara. 

Ovo je ujedno i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Tradicija i običaji od velike su važnosti i danas na ovom otoku, poznatom po spužvarstvu i ronilaštvu, a uspomene na prošla vremena sačuvane su i vjerno prikazane u muzeju u sklopu samostana sv. Križa. 

Šetnja među kamenim kućicama otoka, koje tvore splet uskih uličica pomoći će vam da osjetite pravi duh Dalmacije, a predivna priroda i šljunčane plaže idealne su za sve one koji su u potrazi za mirom i uživanjem u prirodnim ljepotama. 

Šibenik Hopping

Što se još krije u šibenskom arhipelagu?

Ukoliko imate višak vremena i želite otkriti kakve još tajne skriva šibenski arhipelag, uputite se do otoka Kakan i Borovnjaci. Smješten između Žirja i Kaprija, pronašao se otok Kakan, do kojeg se može doći samo brodom. 

Otok je nenaseljen pa je omiljeno odredište svih onih koji žele uživati u netaknutoj prirodi i miru, u sjeni borove šume uz zvukove mora. Nenaseljeni otoci Borovnjak Veli i Borovnjak Mali nalaze se u Kanskom kanalu i u kombinaciji s otokom Kakanom, idealna su opcija za zanimljivi jednodnevni izlet.

Još jedan nenaseljeni raj Jadrana, otok je Tijat, savršeni bijeg za sve one koji se pronađu u bijegu od užurbane svakodnevnice. Ljubitelje planinarenja pogled s vrha Tijata ostavit će bez daha, a svi ostali mogu uživati u šetnji očuvanom prirodom otoka ili provesti dan kupajući se u kristalno čistom moru.  

Zašto odabrati šibensko otočje?

Ako još uvijek niste sigurni gdje provesti ovo ljeto i vaš godišnji odmor, ljepota i raznolikost otoka šibenskog arhipelaga oduševit će i one najzahtjevnije. 

Bilo da ste u potrazi za oazom u kojoj možete pronaći unutarnji mir daleko od vrelih ulica grada ili je dan ispunjen aktivnostima nešto čemu težite, živopisna mjesta šibenskih otoka, predivne plaže i netaknuta priroda koja nudi široki izbor opcija ono je što ćete zasigurno pronaći ako se upustite u ovu šibensku avanturu. 

This site is registered on wpml.org as a development site.