Tribunj – Kanal sv. Ante, tvrđava sv. Nikole, Skradin, NP Krka

Tribunj je poznato turističko središte u centru Dalmacije

Nalazi se na otočiću koji je kasnije povezan s kopnom. Mjesto je imalo mnogobrojna imena, te su se kasnije odlučili za ime Tribunj, koje dolazi od jesenskoga boga sunca.

U priobalju Tribunja možete vidjeti obilje suhozida, maslina i vinove loze.

Ako se odlučite istraživati Jadransku obalu, Tribunj i njegova okolica je nešto što ne smijete propustiti! 

Što se nalazi u blizini Tribunja?

Jedna od najposjećenijih plaža u Tribunju je Zamalin ili Bristak koja ima niz manjih uvala, gdje vas čeka nekoliko šljunčanih plaža, od kojih je najljepša i najpopularnija plaža Sovlja.

Ako želite vidjeti predivnu panoramu ovog otočića, preporuča se posjetiti brdo Sv. Nikole, na kojemu se nalaze ostatci utvrde Jurjevgrad, staro groblje i vidikovac. 

U neposrednoj blizini otočića se nalazi otok Zlarin i otok Prvić. Na njima nema automobila, ni puno turista, što je idealno za one koji se žele udaljiti od svega i uživati u tišini i brčkanju valova. 

Kanal sv. Ante je jedno od najljepših mjesta za posjetiti u blizini Tribunja. To je mjesto nevjerojatne kulturne vrijednosti i očuvane prirodne ljepote.

Ova šetnica proteže se uzduž obale, s koje se može vidjeti tvrđava sv. Nikole. Tvrđavi se ne može pristupiti kopnenim putem, ali ako ste tamo u pravo vrijeme, možete joj pristupiti brodskom linijom sa šibenske rive. 

Svakako vrijedi posjetiti jedan od najljepših otoka u području Tribunja, otok Tijat.

A ako se odlučite putovati prema istoku Hrvatske, nemojte propustiti Nacionalni park Krka, jedan od najljepših zaštićenih parkova u Europi. I mali, ali ne i manje važan, grad Skradin.

Najam broda u Tribunju, je jedna od izvanrednih prilika da se upoznate s Jadranskom obalom. Razlog toga je što sa svojim brodom možete putovati gdje god želite sa svojim planiranim itinerarom.

Odvedite vaš brod na suhi vez i odmorite se na Tribunjskoj obali!

Tribunj Šibenik

Kanal sv. Ante

Kanal svetog Ante je razdjelna  točka između Šibenik i Jadranskog mora. Šetnica se proteže uzduž kanala u duljini od 4 km. Šetnica kanala sv. Ante, povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića, kod kojeg se nalazi tvrđava sv. Nikole.

Hodanjem uz šetnicu može se vidjeti tvrđava sv. Nikole. Tvrđavu ćete moći gledati samo izvana jer kopneni ulaz još nije izgrađen. Osim ako se ne odlučite za posjetu s brodskom linijom sa šibenske rive. 

Osim tvrđave, možete vidjeti i posjetiti špilju sv. Antuna koja je smještena na sredini šetnice.

Šetnica kroz Kanal

Automobilom ili biciklom, možete doći do šetnice s dvije strane kanala. Prvi ulaz se nalazi u blizini mjesta Zablace, a drugi u blizini trgovačkog centra Dalmare. Oba ulaza imaju besplatna parkirna mjesta.

Šetnica je projektirana na način da svojim izgledom ne narušava prirodni sklad zaštićenog područja. Pogodna je za obiteljske šetnje, rekreativno trčanje i vožnju biciklom. 

Oko 2 sata vam je potrebno za obilazak šetnice u jednom smjeru, a nudi prekrasan panoramski pogled na cijeli Šibenik i šibenski arhipelag s nekoliko lokacija.

tvrđava sv Nikola

Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole, smještena je pored šetnice sv. Ante.  

Izgrađena je u 16. st.  da bi svojim grandioznim zdanjem štitila s mora grad Šibenik i njegovu luku, ušće rijeke Krke pa sve do Skradina, te stoji kao jedina mletačka vojna utvrda na moru.

Tvrđava je dio šest mletačkih obrambenih fortifikacija. Osim zaštite Stato da Terra( kopnenog zaleđa), Mletačka Republika je organizirala i obranu Stato da Mar (morskih putova i luka na Jadranu i istočnom Mediteranu). 

Kako do Tvrđave?

Zbog restauratorsko-konzervatorskih radova posjet tvrđavi je za sada moguće samo morskim putem. Isključivo brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda.

Brodska vožnja traje pola sata. Započinje na šibenskoj rivi, na relaciji od mula „Krke“ do Tvrđave sv. Nikole.

Tijekom vožnje kroz Kanal sv. Ante, posjetitelji će upoznati povijesne i prirodne znamenitosti dijela značajnog krajobraza „Kanal-Luka“ u Šibeniku.

Za više informacija o prodaji karta i satnice broda, obratite se djelatnicima službe turizma Javne ustanove Priroda.

izlet brodom Skradin

Skradin

Skradin je smješten 15 kilometara od Šibenika. Smatra se jednim od najstarijih hrvatskih gradova. On je bio naseljen još u doba Ilira, ali antički grad Scardona ime duguje Rimljanima zbog toga što je bio njihovo upravno, prometno i trgovačko središte u Dalmaciji. 

Nalazi se na samom ulazu u Nacionalni park Krka, što ga čini jednim od najznačajnijih nautičkih odredišta na Jadranu i jednim od najvažnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.

Turisti obično uzimaju 25 minuta vožnje trajektom uzvodno od Skradina kako bi pristupili slapovima Krke.

Svakako vrijedi posjetiti crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije, njen obližnji zvonik, i tornjeve crkve sv. Spiridona. Kao i arheološki lokalitet Bribirska glavica, poznatiji kao “’hrvatska Troja”.

Dok se nalazite u Skradinu, svakako morate isprobati autohtona tradicionalna jela koja se mogu pronaći samo u Skradinu i okolici Prokljanskog jezera.

NP Krka

Nacionalni park je prirodni spomenik. Ljepota slapova se stvara fenomenom sedrenih barijera. Zvuk vode u kršu privlači ljude iz cijeloga svijeta.

Krka je duga 72,5 km i izvire u podnožju planine Dinare. Krka je prirodni i krški fenomen zbog svojih sedam sedrenih slapova.

U NP Krka, životinjski je svijet bogat sa čak deset endemskih vrsta riba. Krka je ornitološko područje iznimne vrijednosti  zbog raznolikosti i brojnosti ptica, sa čak 225 vrsta.

U nacionalnom parku su popularne poučne staze, od kojih je najatraktivnija staza Stinice koja se nalazi kod Roškog slapa.

slapovi NP Krka

Slapovi Krke

NP Krka se sastoji od 7 slapova. Manojlovački slap,  Roški slap, Bilušića buk, Brljan, Rošnjak, Miljacku, od kojih je najpoznatiji Skradinski buk.

Skradinski buk je najduža sedrena barijera s preko 17 stepenica. Što ga čini jednim od najneobičnijih prizora rijeke Krke.

Nakon Skradinskog buka, najpoznatiji slap je jest Roški slap. Poznatiji po velikom slapištu koje je dugačko oko 650 metara i širokom oko 450 metara.

Manojlovački slap je najveći i najljepši slap na rijeci Krki, a visok je 32,2 metara. Kilometar dalje od Manojlovačkog slapa se smjestio najniži slap, Rošnjak.

Sedra je pojava koja stvara naslage koje grade slapove na rijeci Krki. Slapovi su nježne građe i jako su osjetljivi na sve promjene, bilo ljudske ili prirodne.

This site is registered on wpml.org as a development site.