Tribunj – Kaprije, Kakan, Borovnjaci

Biser Jadrana – Kaprije

Šibenski arhipelag, smješen u središtu Jadranskog mora, savršeno je mjesto za sve moreljupce i one koji će to tek postati. Jedna od najbolje čuvanih tajni ovog područja je otok Kaprije – skrivena oaza mira. 

Ovaj mali otok površine 7 km2 udaljen je 15 km jugozapadno od Šibenika, a ime je dobio po mediteranskoj biljci kapara koja je prvim stanovnicima služila kao začin. Poznat je i kao otok bez vozila, lišen prometne buke i gužve. Cvrkutanje cvrčaka i opuštajući šum morskih valova jedini su zvukovi na koje ćete se lako naviknuti. Okružen kristalno čistim morem i skrivenim uvalama pravo je mjesto za bijeg od svakodnevice i uživanje u ljepotama Jadrana.

Kaprije - biser Jadrana

Što raditi na Kapriju?

Na Kaprije dolazite napuniti baterije, a za to će se pobrinuti sunce i rajsko okruženje netaknute prirode. Predivne plaže i zalasci sunca samo su dio iskustva boravka na Kapriju. Domaća atmosfera na svakom kutu otoka, opušteni stanovnici i natjecanje u balotama ostat će vam dugo u sjećanju. 

Otok je idealan za avanturiste i one koji žele pronaći svoje mjesto pod suncem s dobrom knjigom u ruci. Ako pripadate prvoj skupini, uspon na najvišu točku otoka, Veliku glavicu, nipošto ne smijete propustiti. Pogled na arhipelag susjednih otoka i Dinaru ostavit će vas bez daha. Osim planinarenja na brežuljke, možete prošetati idiličnim vinogradima i maslinicima, a naići ćete i na nasade kapara – simbola Kaprija. Nautičare će razveseliti jedrenje do osamljenih otočića u blizini.

Ako ste ljubitelji manje aktivnog odmora, ponuda skrivenih plaža neće vas razočarati. Otok je prepun kutaka koji će vas zakloniti od znatiželjnih pogleda i pružiti mir. 

Plaže i znamenitosti 

Okružen kristalno čistim morem otok neće razočarati ni najzahtjevnije turiste. Otok nudi uređene plaže kao i one netaknute u skrivenim uvalama. Plaža Framina, Gurnji muli, Kružić i Nozdra vela jedne su od uređenih plaža. Ako želite mir i privatnost dovoljno je otisnuti se malo dalje od naselja i uživati u čarima skrivenih plaža u brojnim uvalama otoka.

Otok broji preko dvadesetak uvala, a najzaštićenija među njima je uvala Vanjska koja nudi mogućnost sidrenja. Na južnom dijelu otoka smjestile su se uvale Mala i Velika Nozdra dok se na sjeverozapadnom dijelu nalazi uvala Remetić nasuprot koje je uvala Medoš. Upravo ova potonja, uz Malu Nozdru, je omiljeno mjesto brojnih posjetitelja otoka zbog blizine restorana. 

U uvali Luka sv. Petra smješteno je jedino, istoimeno, naselje na otoku – Kaprije. Tradicionalna dalmatinska arhitektura naselja okružena morem i brežuljcima oslikava idealnu razglednicu Jadrana. Na jednom od brežuljaka smještena je stara crkva sv. Petra, zaštitnika otoka. 

uvala Luka sv. Petra na Kapriju

Restorani

Lokalne konobe pobrinut će se za autentično iskustvo šibenske gastronomije. Rižot i oborita riba kulinarski su specijaliteti po kojima je otok najpoznatiji. Svježa riba dio je dnevne ponude restorana, a osim nje pronaći ćete i bogatu ponudu domaćih jela te mesnih specijaliteta. 

Najpoznatiji restorani na otoku su “Kod Kate”, “Konoba Adriana”, “Neptun House of Food” i Konoba Kunjka”. Restorani se nalaze u luci Kaprije. Od mirne romantične večere za dvoje preko glasnih obiteljskih okupljanja – na Kapriju ima mjesta za sve. Naravno, s predivnim pogledom na more koji će dodatno začiniti svako jelo. 

 

U blizini Kaprija – Kakan i Borovnjaci

U blizini Kaprija nalaze se otoci Kakan i Boravnjaci. Kakan je mali, atraktivan otok na pragu Kornata. Od Kaprija ga dijeli Kakanski kanala s dva otoka – Borovnjak Mali i Borovnjak Veliki. Otočić je naseljen samo ljeti, a na sjeverozapadnom dijelu nalazi se uvala Tratica s restoranom. 

Otoci su idealni za jednodnevni izlet iznajmljenim ili vlastitim brodom

Kakan i Borovnjaci pokraj Kaprija

Kako organizirati posjet Kapriju

Najbolja opcija za posjet ovom čarobnom otoku je najam broda. Brod možete unajmiti u Tribunju odakle krećete na put prema Kapriju. Brod će vam omogućiti opuštenu plovidbu do Kaprija te otvoriti mogućnosti posjete susjednim otocima i skrivenim uvalama. Kako bi vaše ljetovanje bilo nezaboravno, unajmite brod koji će odgovarati vašim potrebama, bilo da je riječ o manjem plovilu ili o brodu za veći broj ljudi. 

Najam broda omogućit će vam opušteno ljetovanje i otvoriti brojne mogućnosti za istraživanje Jadrana. Kako biste u potpunosti doživjeli ljepotu ovog otoka i njegovog susjedstva, rezervirajte nekoliko dana za posjet. Svakako posjetite otok Žirje, najjužniji otok šibenskog arhipelaga. 

Kaprije je mjesto koje morate posjetiti barem jedanput u životu. Ovaj idiličan otok ponudit će vam pravo utočište od užurbanog svijeta i svakodnevnih obaveza. Red mora, red dobre hrane i pogled iz snova recept su za savšeni odmor!

This site is registered on wpml.org as a development site.