Tribunj – NP Kornati

Kornati su jedna od najljepših otočnih skupina na svijetu. Prekrasna priroda, surova vegetacija i kristalno čisto more mamac su brojnim turistima i zaljubljenicima u prirodu. 

Neke od tih ljepota i mi smo izdvojili, u nadi da ćemo vam probuditi želju da, ako niste, posjetite otočje za koje je i veliki nobelovac George Bernard Shaw rekao: “Kornate je Bog stvorio od suza, zvijezda i daha”.

Priča o Kornatima

Pregršt je priča o Kornatima, a jedna od legendi kaže sljedeće: 

Kada je Bog stvarao svijet, preostalo mu je mnogo bijelih stijena koje je preko ramena bacio u more. Imao je namjeru da ih kasnije nešto bolje rasporedi i posloži, međutim, kada se okrenuo, odlučio ih je ostaviti baš tako kako su ostale, svidjelo mu se, a tako je nastalo jedno od najljepših otočja u Hrvatskoj – Kornati.

Kameni biser našeg mora poznat je po mnoštvu otočića, uvala, surove vegetacije i životinjskog svijeta koji je naučio živjeti u nemilosrdnim uvjetima.

Riječ je o najrazvedenijoj skupini otoka na cijelom Sredozemlju, impresivnih iz zraka, ali i s mora. Kornati su priča za sebe, priča koju ćemo vam barem malo pokušati približiti. Krenimo redom.

kornatsko otocje

Kornatsko otočje

Kornatsko otočje čini gotovo 150 otoka, točnije njih 147, uključujući otočiće i grebene. Raspršeni na čak 320 kilometara kvadratnih Kornati se protežu diljem Šibensko-kninske i Zadarske županije, Od Dugog otoka na sjeveru do otoka Žirja na jugoistoku. 

Uz Nacionalni park Krka, drugo su zaštićeno područje te vrste u Šibensko-kninskoj županiji.

Kornatski arhipelag doista je posebna skupina otoka, a zanimljivo je da tek devet otoka ima površinu veću od jednog kilometra kvadratnog.

Najveći otoci kornatskog arhipelaga su Kornat i Žut, dok je najviši vrh Metlina.

Priroda na NP Kornati

Kornati su bogati prirodnim ljepotama koje su obilježene surovošću i nezahvalnim vremenskim uvjetima. Možda je i to jedan od razloga zašto su Kornati jedni od najvećih atrakcija u Jadranu.

Bezbroj malih uvala, strmih bijelih stijena te bogato i djelomično neistraženo podmorje, tek su neke od odlika Kornata. 30 kilometara dugi, poredani u četiri reda i dvije skupine, Kornati čine dojmljivu sliku otoka koji su razasuti po moru.

Ono po čemu su Kornati poznati u svijetu su – strmci ili krune. Gigantske stijene, visoke i do 80 metara prizor su od kojeg zastaje dah.

priroda na kornatima

Što posjetiti na Kornatima?

Prekrasno otočje bogato prirodnim, netaknutim ljepotama glavni su adut Kornata. U posljednje vrijeme, Kornati se sve češće pronalaze u ponudama brojnih agencija, kao destinacija koju, ako ste u Hrvatskoj na ljetovanju, jednostavno morate posjetiti.

Uvala Strunac na jedno od većih, ali doduše, nenaseljenih otoka. Žut je svakako na listi prioriteta, kao i park smješten na Dugom otoku – Telašćica.

Ipak, mi smo izdvojili dvije lokacije, koje su po našem ukusu jednako lijepe i atraktivne. Riječ je o utvrdi Tureta te crkvi Gospe od Tarca.

Utvrda Tureta

Utvrda Tureta definitivno je najznačajnija utvrda kornatskog otočja, koja potječe još iz vremena Bizanta, odnosno šestog stoljeća.

Podignuta u vojne svrhe, pozicionirana iznad brda Tarca, jedina je građevina iz tog vremena na otočju koja nije srušena. Koristila se, pretpostavlja se, za kontrolu plovidbe, a danas je atrakcija s koje se pruža fantastičan pogled na kornatski arhipelag.

uvala na kornatima

Crkva Gospe od Tarca

Najimpozantnija građevina srednjeg vijeka na Kornatima svakako je crkva Gospe od Tarca za koju se smatra da je sagrađena u 17. stoljeću.

Zanimljivo je da se svake godine u srpnju organizira hodočašće u uvalu Tarac, po kojoj je crkva i dobila ime.

Ista uvala je nekoć služila moreplovcima kao sigurna luka od velikih valova i vremenskih neprilika općenito.

Plaže na Kornatima

Bogatstvo Kornata je i u njegovim plažama. Pješčane, stjenovite, s oblutcima… Kornati nude za svakog po nešto.

Na jugozapadnoj strani otoka Levrnaka nalazi se možda i najljepša plaža kornatskog otočja, Lojena, koja je u ljetnim mjesecima prepuna brodova, jedrilica i jahti.

Osim Lojene, preporuka je posjetiti i plažu Telašćica, koja se nalazi u istoimenom parku prirode.

plaža na kornatima

Po čemu je Nacionalni park Kornati poseban?

Netaknuta priroda – nešto što je u današnje vrijeme masovnog turizma gotovo nemoguće, Kornati još uvijek imaju.

Tome pridonosi i činjenica da su Kornati Nacionalni park, što u kontekstu očuvanja prirode te biljnog i životinjskog svijeta, znači mnogo.

Biser Mediterana gostima itekako ima što za ponuditi, od jedrenja i ronjenja u kristalno čistom moru do jednostavnog uživanja u plovidbi okruženoj velikim bijelim stijenama.

Organizirana tura na NP Kornati

Najjednostavniji i najbolji način za doći do Kornata je – najmom broda. Brodske ture iz obližnjeg Tribunja u ljetnim mjesecima su gotovo svakodnevne te cjenovno najprihvatljivije.

Za potpuni doživljaj Kornata često se nude i organizirane ture na kojima možete u potpunosti doživjeti otočje koje će vam zasigurno ostati kao nezaboravno iskustvo.

Kornati su surovi, tako da na izletima svakako treba biti i fizički spreman, tim više ako planirate posjetiti planinarske, odnosno šetačke staze kojima Kornati obiluju.

This site is registered on wpml.org as a development site.