Tribunj – NP Krka

Ako ste odlučili svoj odmor provesti u Tribunju, nemojte zaboraviti iskoristiti njegovu odličnu lokaciju. Naime, Tribunj je u blizini jednog od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske – Krka. Iako pri posjeti nacionalnih parkova svi rado biraju Kornate, saznajte sve o tome zašto ne smijete propustiti uživanje u divnim vodopadima rijeke Krke. 

O Nacionalnom parku Krka

Ponudu NP Krke obilježavaju impresivni vodopadi, veličanstveni krajolik i kulturno-povijesne znamenitosti.  Park obuhvaća središnji tok Krke i donji tok rijeke Čikole, a njegova su glavna atrakcija sedam vodopada. Međutim, Krka ostavlja bez daha svojom florom i faunom, s obzirom kako ima 800 različitih biljaka. Kroz zeleni krajolik vode Vas krivudave drvene staze.  Ovo zadivljujuće područje proglašeno je 1985. Nacionalnim parkom Hrvatske.

vodopadi krke

Kako do NP Krka? 

Ako ste u Tribunju, postoji bezbroj tura koje Vas vode do NP Krka. Međutim, one često traju jako dugo s obzirom na prijevoz busom i prometne gužve. Upravo zato je odlična i najbrža opcija iznajmiti brod i odvesti se do Skradina, odakle ćete lako ući u Nacionalni park. Još jedan razlog zašto biste trebali početi iz Skradina – tamo se nalazi najljepši slap Krke, Skradinski buk. 

Ture do NP Krka

Unatoč organiziranim turama do NP Krke, vjerujemo kako ćete se najbolje provesti u privatnoj organizaciji. Počinjete li od Tribunja, proći ćete između otoka Prvića i Vodica, Kanalom sv. Ante, Šibenskim zaljevom. Tu ćete uhvatiti panoramski pogled na UNESCO-ve spomenike, Katedralu sv. Jakova i Tvrđavu sv. Nikole. 

Nakon toga idete preko Prokljanskog jezera sve do Skradina. S obzirom kako štedite vrijeme, na putu do Krke ili nazad možete iskoristiti priliku posjetiti i obližnje otoke, poput Zlarina.

izlet brodom do np krka

U blizini Krke

Ako se odlučite produžiti svoj jednodnevni izlet i prenoćiti, u blizini Krke naći ćete odlične opcije smještaja. Brojne su ponude u Skradinu za kuće za odmor, apartmane, vile i hotel. Od tamo ćete moći istražiti i ostatak prirode koja okružuje Krku.

Restorani

U Skradin se definitivno ne ide samo zbog Nacionalnog parka Krka, kako mnogi misle. To je mjesto u kojem ćete upoznati čari Dalmatinske kuhinje. 

Naime, brojni su restorani u kojima možete pojesti škampe, tunu, dagnje, tartufe, sipu, kušati domaće maslinovo ulje, ali i probati njihov specijalitet. Skradin je poznat po svom telećem rižotu, koji iziskuje višesatnu pripremu zato Vas podsjećamo da se ne zaboravite unaprijed najaviti! Ako pak želite jesti unutar Nacionalnog parka, i tamo ćete naći restorane, kao npr. onaj na Roškom slapu.

skradinski rizot

Kada je najbolje posjetiti NP Krka?

Većina Nacionalnog parka Krka otvorena je tijekom cijele godine, tako da možete računati kako ćete ga moći posjetiti kad god se odlučite doći. Preferirate li to učiniti ljeti, definitivno Vam neće biti naporno. 

Staze nisu zahtjevne, obitelji s malom djecom uspjevaju ih nesmetano prijeći čak i u mjesecima najvećeg prometa, srpnju i kolovozu. Dođete li u jesen ili proljeće, uživat ćete u nešto više tišine i mira. 

Što vidjeti?

Kao što je spomenuto, Krka ima zanimljive kulturno-povijesne spomenike koje vrijedi razgledati. Među najpopularnijima su s razlogom otok Visovac, Manastir Krka, te arheološki lokalitet Burnum. Na otoku Visovac nalazi se franjevački samostan iz 1445. godine, kao i crkva. Tamo ćete pronaći bogatu knjižnicu i zbirku arheološkog posuđa i platna. 

Pravoslavni samostan Manastir Krka iz 1402. također je u blizini crkve u bizantskom stilu. Ostatci amfiteatra Burnum predstavljaju nekadašnji rimski logor. Ako ste se ikada pitali gdje se nalazi najstarija hidroelektrana u Europi, njezine ostatke naći ćete također u NP Krka. 

otok visovac

Slapovi Krke

Pored gore navedenih spomenika, ono što čini srž NP Krka su njenih sedam slapova: Roški slap, Skradinski buk, Rošnjak, Miljacka slap, Manojlovac slap, Bilušića buk i Brljan.

O njihovoj posebnosti govori činjenica kako je Skradinski buk poznat kao najljepši slap kalcijevog karbonata u Europi, sa svojih 17 slapova. Roški vodopad ima nadimak “ogromni vodopad”, zbog svojih 22.5 metara visine. Ako odete do Burnuma, blizu njega je i Manojlovac slap, koji se sastoji od niza sedrenih barijera. 

Flora i fauna

Do sada ste sigurno shvatili kako ovo područje nisu samo pejzaži i slapovi. NP Krka ima preko 800 biljnih vrsta, te preko 200 životinjskih vrsta. Prisutne su brojne šumske zajednice, kao što su crnike, grabovi, jaseni, hrastovi i druge. U parku ćete naći i jednu od najpoznatijih endemskih vrsta, a to je piramidalni zvončić. 

Tu su i dvije zakonom zaštićene biljke, močvarna perunika i ilirska perunika. Od endemskih vrsta, Krka čuva još 27 riba. Bez obzira zanimaju li Vas bogatstvo flore i faune, kulturno-povijesne znamenitosti ili prirodne ljepote, NP Krka ima sve na jednom mjestu. Upravo zato preporučujemo ovaj jednodnevni izlet jer znamo da Krka neće razočarati!

This site is registered on wpml.org as a development site.