Tribunj – Panorama Tour Šibenik

Dalmatinski biser Tribunj smjestio se na malom poluotoku samo 4 km udaljenom od Vodica, u neposrednoj blizini grada Šibenika. Ovo zanimljivo turističko odredište s kopna je proširilo svoje vijugave kale sa tipičnim dalmatinskim zbijenim kamenim kućama na otočić spojen kamenim mostom, a osim što je ugodno mjesto za odmor sa prekrasnim plažama s jednim od najčišćih mora u Dalmaciji, ujedno je i jedna od najznačajnijih ribarskih luka na Jadranu. 

Istraživanje šibenskog područja iz Tribunja

Zahvaljujući svojoj fantastičnoj poziciji, Tribunj je idealno polazište za istraživanje ostalih dijelova Dalmacije, a posebno Šibenskog područja, povezan državnom obalnom prometnicom i novim autoputem s ostatkom županije. 

Ukoliko odaberete Tribunj kao mjesto za odmor nemojte propustiti priliku za obići okolna mjesta poput Skradina i NP Krka kako bi uživali u predivnoj prirodi jednog od naših najljepših nacionalnih parkova, istražite bogati noćni život obližnjih Vodica ili napravite đir po šibenskom arhipelagu i posjetite otok Prvić, otkrijte neistražena mjesta NP Kornati ili skoknite do nekog od mnogobrojnih drugih otoka na ovom području. 

Panoramska tura Šibenik

Star preko 950 godina, grad Šibenik jedan je od najstarijih gradova Hrvatske. 

Nekada je bio sjedište kraljeva hrvatske, a ime mu se spominje u dokumentu Petra Krešimira IV pa se Šibenik često naziva i “Krešimirov grad”. Smješten na ušću rijeke Krke, Šibenik je ne samo centar Šibensko – kninske županije već i popularno turističko odredište zahvaljujući čak dvije lokacije pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baštine, katedrali sv. Jakova i tvrđavi sv. Nikole. 

Šibenik, često nazivan gradom tvrđava, osim tvrđave sv. Nikole ponosi se sa još tri tvrđave sagrađene u svrhu zaštite grada; tvrđavom sv. Ivana, najvišom tvrđavom smještenom na vrhu brda iznad centra grada, tvrđavom Barone koja je otvorena za posjete, a sa tvrđave se pruža predivan pogled na Šibenik, zajedno sa kanalom sv. Ante te tvrđavom sv. Mihovila, najstarijom tvrđavom u kojoj se za ljetni mjeseci održavaju brojni koncerti. 

Iako je šetnja starom jezgrom Šibenika iskustvo koje nikako ne bi trebali propustiti, za sve one koji žele doživjeti Šibenik na malo posebniji način, savršeno rješenje je panoramska tura Šibenik uz najam broda u Tribunju

Panoramska tura uključuje plovidbu i obilazak kanala sv. Ante i posjet tvrđavi sv. Nikole, jednoj od četiri poznate tvrđave Šibenika u koju je ulaz moguć samo s morske strane.

Panoramska tura Šibenik

Kanal sv. Ante

Kanal sv. Ante morski je prolaz koji povezuje Šibensku luku sa Šibenskim kanalom, obuhvaća područje od tvrđave sv. Nikole sve do šibenskog mosta. Zadivljujući krajolik kanala nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ove prirodne ljepote jedan su od razloga zašto je kanal pod zaštitom UNESCO-a od 1974. godine. 

Kanal širok 200 metara i dužine više od 2 kilometra, kroz prošlost je imao stratešku važnost jer je sprječavao neprijateljske flote da dosegnu Šibensku luku Škar lancem koji se protezao s jedne na drugu stranu tjesnaca. 

Danas se uzduž kanala proteže 4,4 kilometra duga šetnica koja povezuje uvalu Paninkovac s otokom Školjkić na kojem se nalazi tvrđava sv. Nikole. Osim tvrđave šetnica obuhvaća i skrivenu špilju sv. Ante s kapelicom, tunel “Hitlerove oči” koji je prokopala njemačka vojska za vojne brodice, kao i vidikovac, najvišu točka kanala, koji omogućava uživanje u neusporedivim pogledima na Šibenik i panoramu šibenskog arhipelaga od čak 360° stupnjeva. 

Za prijelaz cijele staze potrebno je oko 2 sata, a zbog postavljenog osvjetljenja stazu je moguće prijeći i tokom noći što je zasigurno doživljaj koji se pamti čitav život. 

Tvrđava sv. Nikole

Zaštitnica morskog ulaza u Šibenik, tvrđava sv. Nikole, izgrađena je u svrhu obrane od Turskih napada u 16. stoljeću. Izgrađena je na otoku Ljuljevcu po nacrtima Michelea i Giangirolama Sammichellea, mletačkih graditelja, u Venecijanskom stilu gradnje i jedina je mletačka utvrda koja se cijelom svojom površinom nalazi na moru. 

Tvrđava nikad nije napadnuta i sačuvala je čitavu svoju izvornu formu, prepoznatljivog trokutastog oblika, a njezinu neprocjenjivu vrijednost prepoznao je i UNESCO pa je 2017. godine upisana je pod njihovu zaštitu kao dio nominacije “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”. 

Tvrđava je 2019. godine otvorena za javnost, međutim ukoliko se do tvrđave uputite šetnicom moći ćete je posjetiti samo izvana jer kopneni ulaz nije izgrađen i moguće je posjetiti samo s morskog ulaza u čemu vam može pomoći 2 Easy Group

sveti Nikola Šibenik

Što još posjetiti?

Ako ste krenuli u istraživanje šibenskog arhipelaga, osim panoramske ture šibenika, kroz kanal sv. Ante i obilaska tvrđave sv. Nikole, svakako nemojte propustiti posjet nekom od otoka koji oduzimaju dah. 

Uputite se brodom do otoka bez vozila – Kaprija, koji je dobio ime po kaparu, grmolikoj biljci koju su stanovnici neka koristili kao začin i uživajte u tišini i savršeno čistom moru, a kada ste već tu iskoristite priliku i obiđite i obližnje otoke Kakan i Borovnjaci. 

Kako bi još malo uživali u miru upustite se u otkrivanje jednog najljepših nenaseljenih otoka Tijata ili upoznajte ljepote Zlarina i njegovih predivnih šljunčanih plaža koje se prostiru duž cijelog otoka. 

Koje je vrijeme najbolje za panoramsku turu?

Ljetni mjeseci idealno su vrijeme za panoramsku turu Šibenik kako bi vaše uživanje u predivnoj prirodi i pogledu koji ostavlja bez daha pratilo i lijepo vrijeme pogodno za kupanje u nekoj od prekrasnih uvala kanala. 

Bitno je napomenuti i da iako je kanal moguće posjetiti tokom cijele godine, tvrđava sv. Nikole otvorena je za posjete samo tokom sezone, točnije od svibnja do listopada. 

Kupanje u blizini tvrđave nije dozvoljeno, a prilikom posjete pratite pravila ponašanja mjesta na kojem se nalazite i pobrinite se da ponesete sa sobom obuću i odjeću prikladnu za obilazak lokacije, te vodu i adekvatnu zaštitu od sunca i naravno uživajte u ovom jedinstvenom iskustvu.

This site is registered on wpml.org as a development site.