Tribunj – Prvić (Šepurine i Luka)

Ako do sada još niste probali, neka ljetni đir po šibenskom arhipelagu postane vaš godišnji ritual! Bilo da ste se tek jednom okušali u plovidbi s rentanim brodom po Jadranu u vrijeme svog godišnjeg odmora ili ste već toliko zaljubljeni u naše more da razmišljate o kupnji svog vlastitog broda, otoci i otočići oko Šibenika ostavit će vas bez teksta. 

U nastavku pogledajte što se to točno krije u njegovoj blizini i gdje najbolje potrošiti svoje vrijeme!

Tribunj – dalmatinska idila za odmor

U srcu Šibensko-kninske županije smjestio se Tribunj – pitoreskno mjesto zbog kojeg ćete povjerovati u ljubav na prvi pogled. Ovo mali dio raja udaljen je svega 3 km od Vodica i desetak km od Šibenika. Nalazi se u najčišćem dijelu Jadranskog mora, a njegov krajolik krase brojni otoci u neposrednoj blizini.

Tribunj je predstavnik tradicionalne dalmatinske arhitekture poznate po uskim ulicama i zbijenim kamenim kućama. Simbol Tribunja je predivni kameni most koji stari dio naselja Sovlje na otočiću spaja s kopnom. Osim po turizmu, poznat je po maslinarstvu i ribarstvu. Tribunj je, uz nezaobilazni turistički razvoj, uspio zadržao šarm malog dalmatinskog mjesta. 

Želite doživjeti Dalmaciju – dođite u Tribunj!

naselje Sovlje simbol Tribunja

Atrakcije i zanimljivosti Tribunja

Tribunj se kroz povijest nazivao Jurjevgrad, a ime je dobio po utvrdi koja se nalazi na brežuljku iznad samog mjesta. Napadi Osmanlija natjerali su stanovnike na bijeg na obližnji otočić na kojem nastaje stara jezgra očuvana i danas. Nasuprot središnjeg dijela Tribunja nalaze se otoci Lukovnik i Logorun, a na zapadu udaljeniji Prišnjak i Sovljak. Geografski položaj mjesta i podijeljenost na kopneni i poluotočni dio čine Tribunj tako posebnim. 

Ako ste ljubitelj povijesti i cijenite kulturnu baštinu Dalmacije svakako posjetite crkvu sv. Nikole na istoimenom brežuljku s kojeg se pruža pogled na predivne Kornate. Istražite spomenutu utvrdu Jurjevgrad i ostatke crkve Blažene Djevice Marije. Sportski tipovi uživat će u balotama s lokalnim stanovnicima, tenisu, malom nogometu ili jedrenju. Kristalno čisto more i bogati podvodni svijet pozivaju vas na uživanje u plivanju i ronjenju. U najpoznatijoj uvali Rupa kao i u nizu malih zapadnih uvala pronaći ćete šljunčane plaže. Plaža Sovlja najpoznatija je i najljepša plaža u Tribunju.

Čari ovog predivnog mjesta doživjet će te i u zaleđu. Tamo se nalaze uređene pješačke i biciklističke staze koje vas vode na opojno mediteransko putovanje kroz vinograde i maslinike.  

Tura po susjednim otocima  – Prvić

Otok Prvić, poznat i kao Faustov otok, manji je otok u neposrednoj blizini Tribunja. Prirodni je nastavak susjednog otoka Zlarina s kojim ga spajaju pješčani i koraljni grebeni. Jedan je od rijetkih manjih otoka na kojem se nalaze dva naselja – Prvić Šepurine i Prvić Luka

Prvić Luka uvučena je u uvalici i tako je zaštićena od vremenskih neprilika dok se Šepurine nalaze na vanjskoj stranici otoka s pogledom na susjedni otočić Tijat. Naselja su udaljena kilometar hoda, a dijele ih maslinici. U oba naselja pronaći ćete predivne šljunčane i pješčane plaže.

otok Prvic 

Crkve i znamenitosti na otoku 

Najraniji spomen otoka nalazimo u 11. st., a u 16. st. postaje popularno odredište šibenskih plemićkih obitelji koje tamo grade svoje ljetnikovce. Jedna od najpoznatijih obitelji je šibenska obitelj Vrančić čije je član Faust Vrančić – poznati izumitelj i jedan od najpoznatijih stanovnika Prvića. Na otoku, točnije u Prvić Luci, od 2012. godine nalazi se memorijalni centar Faust Vrančić, jedan od simbola otoka Prvića. 

U Prvić Luci nalazi se jedan od najznačajnijih kulturno-povijesnih lokaliteta – crkva sv. Marije uz koju je sagrađen i franjevački samostan. Dvije sakralne građevine krase Šepurine – župna crkva Velike Gospe i srednjovjekovna crkva sv. Roka poznata po jedinstvenom baroknom oltaru. Na tom području otkriveno je i starohrvatsko groblje. 

Smještaj i hrana na Prviću

Jedini hotel na otoku  – hotel Maestral – smješten je u Prvić Luci na mjestu stare škole. Smještaj nude i brojni privatni iznajmljivači apartmana i kuća za odmor.  

Kada govorimo o hrani, Prvić ne zaostaje za susjednim otocima. Gastronomska ponuda uključuje tradicionalna riblja jela uz neobilazno domaće maslinovo ulje i vino. U konobi Stara Makina, u Prvić Luci, uživat ćete u rižotu s plodovima mora. 

U Luci se nalazi i restoran Mareta, a posebno bismo izdvojili konobu Maslina u kojoj ćete, osim pogleda na more, uživati i u autentičnom dalmatinskom ambijentu. U Šepurinama ćete pronaći poznati riblji restoran Ribarski dvor i konobu Bare.

Prvic Sepurine Luka

Kako do Prvića

Na Prvić možete doći isključivo brodom. Na otoku su zabranjeni automobili, od Prvić Luke do Šepurina možete pješačiti ili ih oploviti. Preporučujemo ovo drugo, posebno za vrijeme visokih ljetnih temperatura.

Kako biste neometano uživali na Prviću, najam broda najbolja je opcija. Osim samog dolaska i odlaska po želji, brod će vam omogućiti i posjet susjednim otocima u čijim čarima možete uživati. Stoga, ukrcajte se na brod, izaberite Prvić kao prvo odredište ovog ljeta i neka avantura počne!

This site is registered on wpml.org as a development site.