Tribunj – Tijat

Tijat, drugim riječima raj na zemlji, je jedan od najljepših, nenaseljenih otoka u području Tribunja. Prelijepi vidikovci, kristalno more i ukusna hrana nije sve što vas čeka na ovom divnom otoku. 

Raj na zemlji kraj Tribunja – otok Tijat

Skriveno blago Hrvatske i Jadrana, otok Tijat je savršen za one koji žele pobjeći iz užurbanog svijeta i doći i izolirati se na par dana. Otok i okolica vam nude savršene prilike za šetnje, vožnje brodom, pa i planinarenje do vrha otoka!

Kristalno plavo more i prelijepe pješčane plaže. Ovo već zvuči kao raj na zemlji! Ovaj mali otok ima jako zanimljivu prošlost, punu mitova i legendi. Nenaseljeni otočić je u prošlosti bio prekriven šumom i obradivim površinama sa preko dvije i pol tisuće stabala maslina. Danas, ne zna se točan broj otkako su 1992. godine na otok nastanili mufloni koje također možete vidjeti kako slobodno šetaju prostorima otoka Tijata.

Vrh Tijata nudi izvanredan pogled na okolicu. Možemo vidjeti Zlarin, Vodice, Šibenik, Kaprije, Kornate pa čak i Vis. Osim prelijepe prirode i pogleda na susjedne otoke i mjesta koje nudi ovaj otok, posebni su izlasci i zalasci sunca. Jedno od najljepših doba u kojima možete biti i posmatrati ljepotu kristalnog mora sa vrha Tijata.

vožnja brodom na Tijat

Prirodne ljepote i vidikovci na Tijatu

Jedan od najboljih vidikovaca na Tijatu jeste vrh na kojem se nalazi Željezni križ. Sa njega možete vidjeti razna druga mjesta, otoke, ili ako ste ljubitelji zalaska sunca, dođite na vrh da uživate u prelijepom pogledu praćeno tirkizno plavim morem. Nećete požaliti!

Pored prelijepih pogleda, Tijat je prekriven zelenišom i prelijepom prirodom. Njegovo zemljopisno ime je “Zelen”, jer je u prošlosti bio zelen, šumovit, plodan i obradiv. Palile se klake i pravilo živo vapno. Ali to je sve u prošlosti. Današnji Tijat je krševit sa kamenjem oštim poput noževa. Nekoć je put do vrha bio prekriven zelenišom, a danas sa strmim i oštrim kamenjem.

Jedno od najljepših uvala ovog otoka jeste uvala Tijašćica koja se nalazi na južnoj strani otoka. Zaista je posebna i često privlači pažnju slučajnih brodilica koji plove Jadranom. Posjetite i Restoran Spirito Summer Place koji se nalazi odmah na uvali. Popijte kavu, pojedite što i uživajte u čarima Tijata!

Željezni križ na vrhu otoka

Znamenitost oko koje postoji mnogo mitova i legendi jeste veliki Željezni križ koji se nalazi na otočkom vrhu. Križ je postavljen 1993. godine, a točna povijest križa i samog otoka je nepoznata. Pri uređenju križa, pronađen je i grob sa glagoljaškim natpisom, što nam ne govori puno informacija o njegovom nastanku.

Neke od legendi koje se pričaju o križu jeste da je križ podignut 3.3.1933. godine u čast 12 stoljeća od Kristove smrti, ili pak u znak svete Godine. Pored križa, ukazane su dvije nadgrobne ploče: jedna bez ikakvih oznaka, a druga s natpisom na glagoljici.

mediteranska hrana

Restoran Spirito Summer Place

Restoran Spirito Summer Place nalazi se u uvali Tijašćica na južnoj strani otoka Tijat. Uvala svjetluca i to u najljepšim tirkiznim tonovima i okružena je borovom šumom. Divno mjesto za opuštanje. Spirito je cocktail bar, lounge bar s laganom glazbom i restoran najvišeg standarda. Gosti hvale izuzetno ljubaznu uslugu i ukusnu hranu. Otvoreno samo tijekom glavne, tj. ljetne sezone.

Iskusite izvrsnu mediteransku hranu i uživajte u prelijepom pogledu mora i uvale Tijašćica. Dođite ovdje na savršeno kuhanu ribu, plodove mora i tjesteninu ako tražite mjesto za odmor i poslastice. Posjetitelji se mogu dobro najesti u ovom restoranu ili otići na kavu nakon dugog dana na poslu. Možda čak popiti i koji cocktail, do vas je!

Kako doći na Tijat?

Iako je jadrolinijski brod “Tijat” nazvan upravo po ovom otočiću, do njega ne postoji redovita brodska linija. 

Uvijek možete unajmiti brod u Tribunju i posjetiti ovaj čarobni otok. Od Tribunja do Tijata treba svega nekoliko minuta, pa ćete se u tren oka naći na ovom raju na zemlji!

This site is registered on wpml.org as a development site.