Tribunj – Žirje

Nedaleko od uskih šibenskih kala, gradske gužve, koncerata, festivala i povijesti nalazi se komadić raja. Netaknut, neukaljan i osamljen. 

Čari života u gradu i u onome što grad sve nudi se ne mogu uspoređivati sa komadićem hlada na plaži u osami…zato posjetite Žirje.

Bogatstvo Šibenskog arhipelaga

Ako tražite odmor za dušu i tijelo, zaplovite šibenskim arhipelagom i istražite otoke koji će vam pružiti nezaboravna sjećanja. Istražite autohtone običaje i šetnju polupustim uličicama i kupanje u moru čistom kao suza. 

Zavirite u život lokalaca, u stvarni život ljudi na otoku. 

Zlarin, Prvić, Kaprije, Krapanj i Žirje su upravo to netaknuto i ljudskom rukom neokaljano bogatstvo Jadranskoga mora. 

sibenski arhipelag

Žirje – otok za bijeg od gužvi

Kao najudaljeniji otok u šibenskom arhipelagu, Žirje je idealan za osamu i “Robinizam”. Ljudima danas je dosta stresa i gužve i nekada trebaju onaj “switch off” okidač da pronađu sebe i dovedu se u stanje apsolutnog mira i sreće – nečega što nam svima ponekad treba. 

Da, Žirje je idealan otok za to. 

Pri dolasku na otok, osjećaj je kao da ste u nekom starom filmu. Trajekt pristaje, kosu vam mrsi vjetar a na rivi nema nikoga. Kamene kućice tijesno nabijene u uličicama i popodnevna žega tjeraju vas da zaboravite na svoj život i preuzmete ulogu starog ribara u nekom starom mjestu. 

Samo jedan pogled u daljinu i nastaje mir. Zimi tu živi oko 50 ljudi,a dućan radi samo ljeti (za turiste). Mi, ljetni prolaznici, ostavljamo svoje tragove u pijesku do nekog sljedećeg ljeta, do neke druge sezone. 

Plaže i uvale na Žirju

Osama, cvrčci, sunce i more…raj na zemlji. Kada dođete na Žirje, čeka vas netaknuta priroda i čisto more. Plaže su nenapučene, čiste i prirodne, baš onakve kakve tražimo kad nam treba mir i tišina. 

Plaža Punta je samo jedna od brojnih plaža koje možete posjetiti i bitno je naglasiti da se do plaže može doći autom. Njena ljepota je naglašena velikim plosnatim stijenama koje su stvorene za izležavanje na suncu. 

Uz plažu se proteže gusta borova šuma koju okružuje kristalno čisto more što ostavlja nezaboravan dojam. Ovo mjesto je kao stvoreno za romantično popodne sa posebnom osobom. 

Još jedna prekrasna plaža se nalazi u uvali Pečenja. Ova plaža je drugačija od Punte po tome što nije stjenovita nego satkana od bijelog šljunka. Plaža je savršena za kupanje sa djecom osim kada puše jugo radi velikih valova. 

Treća plaža  je ujedno i najpoznatija plaža na Žirju, Koromašna. Nalazi se u blizini trajektnog pristaništa. Ova plaža je najpoznatija po svojim malim kamenim stolovima u plićaku što je savršeno za opuštanje uz piće dok se hladite u moru. 

plaze i uvale na zirju

Restorani na Žirju

Otok Žirje ima bogatu gastronomsku ponudu. Svi restorani i konobe na otoku nude autohtoni dalmatinski jelovnik kao i ostalu hranu koje možete pronaći u bilo kojem restoranu. 

Restoran Julija u svojoj ponudi ima mediteransku kuhinju. Ako žudite za ribom, hobotnicama ili crnim rižotom, došli ste na pravo mjesto. U ponudi pića se ističe sherry o kojem ne možemo napisati ništa više nego da ga morate probati. 

Usluga je izvanredna kao i u ostalim restoranima na otoku. Dobra usluga i nasmješeno osoblje je sastavni dio svakog odličnog restorana. Kada dođete u Juliju, poželjeti ćete ostati bar još malo duže.

Konoba Stupica je još jedno izuzetno mjesto za posjetiti. Napravite pauzu od kupanja i šetnje ovim prekrasnim otokom i isprobajte što nude. Ako ste raspoloženi za riblji jelovnik za vas je tuna steak, a ako ste više od mesnog jela, onda pokušajte sa svinjetinom i krompir salatom. 

Što se tiče izbora pića, započnite svoj slijed sa pivom ili vinom. Bilo što odaberete neće biti pogrešno. Osoblje je izuzetno ljubazno što će vas natjerati da se ponovo vratite.

Osim ova dva objekta, postoji još jedan koji ne možete zaobićii dok ste na Žirju – restoran Koromašna. Osim savršene usluge, možete okusiti ukusnu tjesteninu, ribu ili pak juhu. Restoran Koromašna vam nudi apsolutno sve. 

Što vidjeti na Žirju?

Osim bogate gastronomske ponude i prekrasnih prirodnih i izoliranih plaža, Žirje nudi još zanimljivosti. Naime, Žirje ima dugu povijest koja seže još u Bizantsko doba. 

U južnom dijelu otoka nalaze se dvije tvrđave sagrađene u 6 st. za vrijeme cara Justinijana – tvrđava Gradina i Gustirna. Tvrđava Gradina se prostire na prostoru od oko 3000 metara kvadratnih i jedna je od najočuvanijih Justinijanovih tvrđava.

restorani na zirju

U blizini Žirja

Žirje je samo jedan od otoka u šibenskom arhipelagu koji će vas začarati i oduzeti vam dah. Prvi od njih i najbliži kopnu je kao što mu samo ime nalaže, Prvić. Smješten je između Šibenika i Vodica te je idealan za odmor u miru i tišini. 

Prvić je najpoznatiji po tome što se na otoku nalazi grob Fausta Vrančića, izumitelja padobrana. Osim toga, Prvić se ističe po bogatoj povijesti. Na otoku su pronađeni ostaci iz antike poput keramike i amfora. 

Drugo zanimljivo mjesto je Kaprije. Nalazi se u središnjem dijelu šibenskog arhipelaga i dobio je ime po biljci kapar. Ovaj otok je jako popularan među nautičarima radi svojih skrivenih uvala i prelijepih plaža. 

Još jedan u nizu otoka neizbježnih za posjetiti je Krapanj. Jedna od najpoznatijih tradicija na otoku je spužvarstvo. Osim toga, podmorje otoka prepuno crvenih koralja je glavna atrakcija za ronioce. 

I posljednji u nizu kojeg treba spomenuti je Zlarin. Zanimljiva činjenica je da je na otoku Zlarinu zabranjena vožnja automobilom. Otok ima prekrasne pješčane plaže i jako je blizu kopna, što ga čini idealnim mjestom za odmor obitelji s djecom. 

Kada i kako posjetiti Žirje?

Bez sumnje, Žirje treba posjetiti u ljetnim mjesecima. Kako? Najjednostavniji način je iznajmiti brod iz Tribunja i uživati koliko vas je volja!

Istina, put je malo duži do najudaljenijeg otoka šibenskog arhipelaga, ali ništa nije teško u zamjenu za jedan dan na ovom prekrasnom otoku.

This site is registered on wpml.org as a development site.