Tribunj – Zlarin i rt Oštrica

Ako se u nedoumici gdje ljetovati ove godine, na vaš popis definitivno morate dodati Tribunj i mjesta u njegovoj blizini, do kojih je najbolje, najbrže i najudobnije doći unajmljenim ili kupljenim brodom. Naravno, ako tražite mjesta gdje ćete pronaći svoj mir i ako želite pobjeći od užurbanog života i bučnih ulica.

Mjesta i otoci koje trebate posjetiti u blizini Tribunja

Tribunj, osim što ima slikovitu povijest, predivnu prirodu i razne poslastice, tribunjske plaže su jedni od najboljih mjesta za relaksaciju i bijeg od pretrpanih plaža većih gradova. Jedne od najljepših plaža za kupanje otoka Tribunja su Zamalin i Bistak

Također, nemojte propustiti vesela i žarka ljeta Tribunja uz Ribarsku feštu i Tradicionalnu utrku magaraca

Tribunj je decenijama i stoljećima poznat po ribarstvu i maslinarstvu. Uživat ćete hodajući kroz prelijepe stoljetne maslenike, kao i slasnim ribljim specijalitetima. Ako želite iskusiti prave tribunjske delikatese, posjetite poznate dalmatinske konobe i restorane u kojima možete kušati najukusnije sireve, pršute, kao i domaće povrće i meso iz tribunjskih polja.

Prekrasna crkva sv. Nikole je jedna od glavnih znamenitosti Tribunja. Pogled sa brežuljka na kojem se crkva nalazi je zaista divan, čak su vidljivi i ostaci obrambenog zida, bedema rt Oštrica. Za obilazak okolice mjesta, preporučujemo na biciklu ili pješice, da zaista vidite i osjetite čari koje nudi ovo mjesto.

Jedan od glavnih mjesta koje trebate posjetiti ako se nalazite na Tribunju, jeste magareći rezervat na otoku Logornu koji se nalazi odmah nasuprot Tribunja. Upoznat ćete ovu divnu, plemenitu i svetu životinju Dalmatinaca, a lijepo ćete se i provesti.

Tribunj urtka magaraca

Ljepote otoka Zlarina

Ovaj mali otok, poznat po prekrasnim plažama, uvalama, sjenovitim zelenim šumama i čistom moru, prava je turistička atrakcija za one koji žele boraviti u miru, izoliranosti i u pravoj mediteranskoj atmosferi. Sa površinom oko 8 kilometara kvadratnih i 300 stanovnika, posjetiteljima definitivno nudi mnogo sadržaja. 

Poznat kao i zeleni otok, ovaj naziv je dobio zbog maslina, mora i zelenila koje se nalazi duž čitavog otoka. Na otoku nema automobila, tako da ako tražite mjesto gdje ćete se odmoriti od buke i užurbanog života, Zlarin je savršeno mjesto za vas. Uživajte u šetnji ili vožnji biciklom i povežite se sa prirodom i prirodnim blagodatima!

Otok Zlarin je svjetski poznat po svojim koraljima. Po izgledu biljka, u stvarnosti životinja. Crveni koralj je simbol ljubavi, pokornosti i vjernosti. Također, Crveni koralj smatra se kao najljepši koralj mora, dragocjenost koja je zaštićena zakonom Jadranskog mora.

Plaže i uvale na Zlarinu

Osim prelijepe prirode i Crvenih koralja, otok Zlarin je poznat i po predivnim plažama. Sve plaže otoka se nalaze u rasponu od nekoliko stotina metara. Većina plaža je šljunčana, ali čim uđete u more, osjetit ćete pijesak pod nogama. Možete se kupati duž cijele lijeve obale, tj lijevo od mola, a ako ste željni privatnosti, desno od mola se nalaze takozvane “divlje” plaže i uvale, jednako lijepe kao i ostale.

plaže i uvale na Zlarinu

Po čemu je Zlarin poseban?

Osim što se zove zeleni otok, Zlarin također zovu i zlatni otok, jer mu ime potječe od latinske riječi koja ima značenje “zlatni”. Pored toga, smatra se da je ovaj otok jedan od najsunčanijih otoka Hrvatske jer godišnje, u prosjeku, ima oko 2,7 tisuće sunčanih sati. Poznat po koraljima, smatra se da Zlarinjani bave obradom i lovom koralja već od 14. stoljeća

Na otoku  možete pronaći veliku kolekciju nakita napravljenog od koralja, kao i ostale suvenire vezane za ovaj divni i sunčani otok.

Rt Oštrica – hrvatski kineski zid

Šibenski kineski zid, drugim nazivom Bedem, nalazi se na poluotoku Oštrica, udaljenom od Šibenika svega 15tak minuta. 

Zid je podignut krajem 15tog stoljeća, točnije 1497 godine, radi odbrane grada od Turaka. Nakon što je prošla opasnost od napada Turaka, u 17. stoljeću, stanovnici su koristili ove zidine kao zaštita od gusarskih napada od strane britanskih brodova. 

Kupanje kod grebaškog Bedema, stizali su samo lokalni građani, dok je u današnjici jako posjećen od lokalaca, pa tako i od znatiželjnih stranaca koji žele uživati u prelijepoj prirodi i plavom moru. Zid dijeli poluotok na dva dijela, visine od 6 do 9 metara, a širine oko 0.8 metara.

Zlarin zlatni otok

Kako do Zlarina i rta Oštrica?

Zbog zabrane prometa automobila na otoku, iako su putovi iznimne kvalitete, jedini promet je dozvoljen biciklom i, naravno, šetnjama. Svakodnevna veza s kopnom je održana sa brodom “Tijat” i to je jedini način na kojim možete doći na Zlarin. On više puta dnevno plovi na relaciji: Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Prvić Šepurine – Vodice. Naravno, uvijek si možete unajmiti brod i doći do Zlarina.

Kako biste došli do poluotoka Oštrica, možete ići Jadranskom magistralom od Šibenika na putu za Split, trebat će vam oko petnaestak minuta vožnje.

This site is registered on wpml.org as a development site.